Stiltrendene kommer og går. Men en god klokke vil aldri gå ut av motebildet. Butikker i hele landet har i flere år sett at nordmenn bruker stadig mer penger på klokker.
Luksusmarkedet for klokker er altså økende. En klokke i det øvre sjiktet ligger på mellom 30,000 og 150,000 norske kroner. Mange begynner nok å svette når de ser disse summene. Men du skal vite at det finnes lånemuligheter der ute. I bunn og grunn finnes det to muligheter for finansiering: oppsparing og lån.
I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få innvilget lån til å kjøpe en dyr klokke. Vi viser deg også hvordan du kan identifisere hvilke klokker som kan være en god investering.
Lån penger til klokke gjennom ”forbruksbanker”
I skrivende stund er det rundt 30 norske banker som tilbyr forbrukslån. Hvis man også teller med låneagenter, så er man oppe i 50. Det vil si at man har rundt femti alternativer å velge fra når man søker forbrukslån. For mange kan det virke forvirrende.
Man skal riktignok komme seg gjennom jungelen av tilbud hvis man ønsker å søke om ”klokke-lån”. Norske banker ser nemlig ikke nok verdi i en klokke til å tilby sikrede lån.
Husk at det ikke tar mer enn et par minutter å fylle ut en lånesøknad på nett. Du vil raskt få svar på om du har fått lånet ditt innvilget. Videre tar det ofte kun et par timer før pengene er på kontoen din.
Kredittkortet mitt har høy kredittgrense – bør jeg bruke det?
Det bør du utelukkende bruke hvis du vet at du klarer å betale ned hele summen innenfor et par måneder. De aller fleste kredittkort fungerer på denne måten:
– Kredittgrensen ligger på mellom 10,000 og 200,000 kroner.
– Dette er penger du får lov til å låne av banken i en kort periode.
– Den ”korte perioden” kalles også for rentefri periode. Det betyr at kredittkorteier ikke trenger å betale renter på lånet hvis pengene tilbakebetales i denne perioden. Typisk vil dette være mellom 30 og 60 dager.
– Hvis man skulle overgå fristen vil man måtte betale dyrt. Renter på kredittkortlån er signifikant høyere enn på de fleste forbrukslån.
Hvilke klokkemerker har størst sannsynlighet for å øke i pris?
De aller fleste som kjøper klokke gjør det fordi de ønsker å ha kontroll på tiden. Allikevel finnes det et ganske stort potensial i klokke-investeringer der ute. Enkelte klokkemerker har faktisk en stor sannsynlighet for å øke i pris.
I følge denne artikkelen er det primært to merker som har prisøkning: Rolex og Patek Philippe. Det finnes naturligvis også en del andre klokker som er gode investeringsobjekter. Dette er kjennetegnene du bør se etter:
– Klokken kommer fra et kjent merke.
– Den er i god stand.
– Den spesifikke klokken har helst gått ut av produksjon.
Du skal altså sikte etter klokker som kommer fra kjente merkevarer. Desto færre klokker som finnes på markedet, desto høyere er sannsynligheten for at du kan selge dem til en lavere pris.
Vil man spare penger på å kjøpe i utlandet?
Enkelte varer og tjenester er billigere i utlandet. Kjente merkevarer er riktignok kjent for å ha en standardisert pris over hele verden. Allikevel er det noe som heter MVA-fradrag.
Når man kjøper varer i enkelte land har du altså krav på å få tilbake mva-satsen. Dette kan utgjøre store forskjeller når man kjøper varer til flere titalls tusen kroner. Mer informasjon om denne ordningen kan du lese om på Tolletatens nettsider.
Flybillett + hotell minus klokkens ekstra kostnader
Det er egentlig ganske enkelt å finne ut om du sparer penger på å dra utenlands for å kjøpe den klokken du har lyst på. Sett opp et enkelt budsjett. I venstre kolonne har du alle reisekostnadene. Dette inkluderer flybilletter, hotellopphold og mulig tapt inntekt hvis du må ta fri fra jobben.
I høyre kolonne legger du inn ett enkelt tall: prisdifferansen på klokken. Hvis klokken koster 75,000 i Norge og 67,000 i utlandet, så skal du plotte inn 8000 NOK.
Konklusjon og råd
Et forbrukslån er det beste alternativet til å kjøpe en dyrere klokke. Et godt tips er å spare opp en del penger selv, og eventuelt spe på med et lån. Desto mer penger du selv kan skaffe, jo kjappere vil du kunne betale tilbake pengene til banken.
Noen tenker at de skal videreselge klokken med profitt. I så fall er det utrolig viktig at man har en klar og realistisk plan. I likhet med andre antikviteter vil også klokker bruke flere år på å stige i verdi. Du skal derfor regne med at du må betale ned lånet før du får solgt.
Til slutt kan det også nevnes at en dyr klokke blir sett på som et luksusobjekt. I dagen teknologiske verden er det tross alt ingen som trenger en klokke på armen. Vi har veldig gode verktøy rundt oss for å fastslå tiden. Derfor bør du alltid stille deg spørsmålet: er dette virkelig noe jeg trenger å kjøpe?